Прокупец Захарчев

Специфичната сорта прокупец е малку подзаборавена балканска сорта на грозје, каква што не може да се сретне на друго место.

Сортата зрее многу доцна, а лушпата е дебела и има темносина боја. Се одликува со добра родност и претставува приносна сорта. На прокупецот му требаат плодни и умерено влажни почви, а на слаби почви и суви терени страда од суша.

Цена: 300.0 мкд

Опис на производот:

Прокупецот одгледан во добри услови дава добра основа за засилување на црвените вина. Затоа е соодветен и за спојување со други црвени вина.

Виното од прокупецот претставува одлична хармонија на боја, мирис и вкус. Има средна јачина, добро е обоено, лесно и пивко.

Ова вино е освежително, најчесто има јачина од 10 до 13 проценти алкохол. Се одликува со рубин црвена боја, a мирисните ароми се комбинација на вишна и цреша. Најдобро би било да го послужите на температура од 16-18°C со лесни предјадења, тестенини и варива.

Вид Црвено полусуво

Сорта Прокупец

Име Прокупец 0,75


Берба 2020

Алкохол 14 %

Серија 1200 шишиња


Винарија Семејна Винарија Захарчев

Контактирајте нѐ

Е-продавница каде што на едно место можете да најдете млечни и месни производи, вина и деликатеси произведени на традиционален начин во домашни услови од мали домашни производители.

Телефон:

+389 75 457 790

Loading
Вашата порака е успешно испратена. Ви благодариме!