Станушина Захарчев

Станушина – автохтон вид на грозје кое се одгледува само во Македонија и не е пронајдена никаде на друго место во светот. Малку позната е надвор од својата родна земја, сепак таа е погодна за производство на многу квалитетни вина и главно се одгледува во регионот Тиквеш.

Цена: 270.0 мкд

Опис на производот:

Воведувањето на интернационални сорти на грозје предизвикало остар пад на Станушина од видовите на лозови насади во скорешни времиња, заканувајќи се дека ќе се уништи оваа локална разновидност на грозје засекогаш. Согледувајќи го ова, локалните винарии започнале со иницијативи за повторно враќање на оваа уникатна стара македонска домашна сорта во регионот.

Препорачана температура на служење за вина од оваа сорта е од 10 до 16оС .

Вкусот се карактеризира со впечатлива овошна блажина што го прави ова вино извонредно добро за консумирање со бели и жолти сирења, јаткасто овошје и слатки.

Вид Розе Суво

Сорта Станушина

Име Станушина 0,75


Берба 2020

Алкохол 12 %

Серија 1000 шишиња


Винарија Семејна Винарија Захарчев

Контактирајте нѐ

Е-продавница каде што на едно место можете да најдете млечни и месни производи, вина и деликатеси произведени на традиционален начин во домашни услови од мали домашни производители.

Телефон:

+389 75 457 790

Loading
Вашата порака е успешно испратена. Ви благодариме!